MS SR: Je nám ľúto, že sa L. Žitňanská uchyľuje k vecne bezobsažnej konfrontácii

16.07.2012 Bratislava

Bratislava 16. júla (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vyjadruje poľutovanie nad tým, že poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) sa namiesto konštruktívnej oponentúry a využitia jej odborných kapacít na prácu v prospech občanov uchyľuje k zbytočnej a vecne bezobsažnej konfrontácii. Uviedla to dnes hovorkyňa rezortu Jana Zlatohlávková v reakcii na dnešné kritické vyjadrenia Žitňanskej, podľa ktorej je v súčasnosti na ministerstve a v justícii ticho, ktoré až kričí.

"MS SR opakuje, že namiesto vyhľadávania zbytočných vnútrojustičných konfliktov venuje plnú energiu príprave podstatných opatrení v prospech občanov a kultivovaniu právneho prostredia. Ide nielen o celý rad už medializovaných pripravovaných projektov v civilnom i trestnom práve, ale aj o dôsledné uplatňovanie kompetencií MS SR vo vzťahu k justícii, ako aj o obnovenie normálnej pracovnej atmosféry v justícii," tvrdí Zlatohlávková.

Podľa rezortu je možné, že Žitňanskej prekáža to, že minister Tomáš Borec po starostlivej úvahe odvolal len dvoch predsedov súdov a nepokračoval v "dobrej tradícii" plošného politického odvolávania predsedov súdov a jasne vyhlásil, že žiadne plošné odvolávanie, ako tomu bolo v minulosti, nechystá. "Len pripomíname, že pani bývalá ministerka odvolala v jeden deň štrnástich predsedov súdov. Uznávame, že tento nepomer 'kričí'," odkázalo ministerstvo.

Vo vzťahu k vyjadreniam o situácii na generálnej prokuratúre MS SR odporúča Žitňanskej vychádzať z toho, čo minister Borec médiám povedal, a nie zo svojskej interpretácie jeho slov. Podľa rezortu Žitňanská kritizuje ministra Boreca na základe vyjadrení účelovo vytrhnutých z kontextu. Borec v reakcii pripomína, že ku skutočnosti, že SR nemá už vyše roka generálneho prokurátora, pred novinármi povedal, že "to nie je správne", že "rozhodne generálny prokurátor by mal byť na čele generálnej prokuratúry" a že očakáva, že "generálna prokuratúra bude mať hlavu v krátkom čase", čo však závisí od Ústavného súdu SR.

"V rámci celého kontextu odpovedí, v ktorých minister Borec konštatoval, že súčasná situácia nie je "správna" a že ho "trápi", odpovedal, že napriek tomu generálna prokuratúra funguje. V preklade, koniec sveta zatiaľ nenastal. Popri tom však upozornil na jednu z vážnych potenciálnych hrozieb súčasného nevyhovujúceho stavu, a síce na prípadné dôsledky, ak by zastupujúci generálny prokurátor ochorel," vysvetľuje MS SR.

Ak podľa Zlatohlávkovej považuje Žitňanská tieto vyjadrenia za nehoráznosť, MS SR môže nad tým vysloviť len poľutovanie, "rovnako ako vyslovuje poľutovanie nad podozrivými okolnosťami voľby generálneho prokurátora, ktorá sa uskutočnila v čase vlády pravice".

Žitňanská na dnešnej tlačovej konferencii okrem iného uviedla, že považuje skoro za nehorázne, keď Borec na otázku, či považuje za problém, že viac ako rok nie je riadne ustanovený nový generálny prokurátor, odvetil, že ako najväčší problém vidí riziko, ak ochorie námestník generálneho prokurátora. "Vidím zásadný rozdiel medzi profesionalitou a alibizmom. Tomáš Borec dnes nie je advokát, je v politickej pozícii a my všetci máme právo poznať jeho postoj," myslí si politička.
 

Vyberte región